Lodewijk van den Berg (geboren in Sluiskil op 24 maart 1932) is een Nederlands-Amerikaans ruimtevaarder.

Zijn ouders stuurden hem naar kostscholen in Rolduc en Sittard; hij behaalde het gymnasium-B diploma. Vervolgens studeerde hij tussen 1949 en 1961 chemische technologie aan de Technische Universiteit te Delft. Hij studeerde in 1961 af en verhuisde naar de Verenigde Staten, waar hij verder studeerde aan de universiteit van Delaware.

  600_crystal_in_vcgs_furnace_lodewijk_van_den_berg.jpg

Van den Bergs "Vapor Crystal Growth System" (VCGS)

Hij specialiseerde zich in het 'kweken' van kristallen, en behaalde in 1974 een Ph.D. Met zijn kristallen kan gammastraling worden gedetecteerd. Dit werd beschouwd als een spionagegevoelige vinding; daarom moest hij Amerikaans staatsburger worden. Het Amerikaans staatsburgerschap werd hem in 1975 verleend.

Hij vroeg NASA om kristallen te kweken bij gewichtloosheid. NASA dacht dat het gemakkelijker zou zijn om een kristallenkweker op te leiden tot ruimtevaarder dan andersom, en vroeg Van den Berg acht personen op te geven. Deze kon echter maar zeven wetenschappers bedenken, daarom zette hij zichzelf ook op de lijst. Tot zijn eigen verbazing kwam hij door de eerste test. Vervolgens kwam hij ook door de tweede test. Daarmee was hij de persoon die mee zou gaan, of de reserve. Ten slotte werd hij door NASA gekozen als ruimtevaarder.

Van den Berg werd op 29 april 1985 gelanceerd, aan boord van de Spaceshuttle Challenger, missie STS-51-B. Na ruim 168 uren (7 dagen) in de ruimte landde hij op 6 mei weer op aarde. Van den Berg was overigens tijdens het laatste deel van de vlucht in slaap gevallen en werd drie minuten voor de eigenlijke landing weer wakker.

Zes maanden later ging Wubbo Ockels de ruimte in, eveneens met de Challenger. Daarmee is Van den Berg, en niet Ockels, de eerste in Nederland geboren ruimtevaarder. Wel is Wubbo Ockels de eerste ruimtevaarder die tijdens zijn vlucht daadwerkelijk de Nederlandse nationaliteit bezat. Bij Van den Berg was dat niet het geval omdat hij al lang voor de Challenger-vlucht plaatsvond tot Amerikaans staatsburger was genaturaliseerd.

Het actualiteitenprogramma Netwerk zond op 7 april 2004 een documentaire over Van den Berg uit, onder de titel De 'vergeten astronaut' .

In 2005 organiseerde volkssterrenwacht Philippus Lansbergen in Middelburg (Zeeland) een drukbezocht symposium waarbij zowel Lodewijk van den Berg alsook astronaut André Kuipers aanwezig waren. Het was ook tijdens dit symposium dat Van den Berg duidelijkheid schiep rond de nationaliteitskwestie door te bevestigen dat hij al vanaf zijn naturalisatie tot Amerikaan niet meer beschikt over de Nederlandse nationaliteit.

Van den Berg werkt anno 2007 als chief scientist bij de Constellation Technology Corporation. Hij kweekt nog elke dag kristallen, wat hij zelf beschouwt als een soort tuinieren. Ze worden onder meer gebruikt door het Internationaal Atoomenergie Agentschap.

Op 28 september 2007 werd de planetoïde (11430) Lodewijkberg naar hem vernoemd. De planetoïde heeft een doorsnede van circa 3,5 km en draait tussen de planeten Mars en Jupiter, op een gemiddelde afstand van 330 miljoen km om de zon. Planetoïde (11430) Lodewijkberg doet 3,27 Aardse jaren over een volledige omloop.

Op 31 mei 2013 is er in Sluiskil een beeld onthuld ter ere van wat Lodewijk van den Berg allemaal bereikt heeft.

 

Lodewijk van den Berg

 

600_lodewijk_van_den_berg_001.jpg 

Algemene informatie

Nationaliteit

 Nederland en  Verenigde Staten

Geboortedatum

24 maart 1932

Geboorteplaats

Sluiskil

Andere beroepen

chemisch ingenieur

Tijd in ruimte

7d 00h 08m

Missie

STS-51-B

 

 

HOE LODEWIJK VAN DEN BERG, EEN WETENSCHAPPER, ASTRONAUT WERD. (ENGELSTALIGE PRESENTATIE)

 

LODEWIJK VAN DEN BERG, NEDERLANDS EERSTE ASTRONAUT...

 

LODEWIJK VAN DEN BERG ZIJN MOEDER BELT - GRAP IN DE SHOW VAN MAIKEL HARTE...

 

LODEWIJK VAN DEN BERG TERUG IN ZIJN GEBOORTEPLAATS...

 

 

LODEWIJK VAN DEN BERG ONTHULT ZIJN BORSTBEELD IN DE BALJUWLAAN OP 31 MEI 2013 Borstbeeld Lodewijk van den Berg voor zijn ouderlijke woning